måndag 19 december 2016

Fördiagnos en tredje gång och lov!

Idag gjorde vi (samma) fördiagnos som vi gjorde i augusti och oktober, för att se om saker och ting fastnar, trots att vi egentligen inte jobbat så mycket med alla moment.




Under lovet går det bra att räkna på repetitionerna på kap 1 och 2, på sidorna 306-308, för det finns utförliga uträkningar till alla uppgifter i boken på sidhänvisningarna bredvid uppgiften.

Efter lovet väntar prov på kap 1-2. 
Det blir även läxa att lämna in torsdag till torsdag. Läxorna handlar om allmän matematik och inte enbart det som vi jobbar med på kapitlet. Det gör att eleven ständigt håller grundmatten aktuell, vilket i sin tur leder till en stabilare bas att utgå ifrån när man kastar sig ut i matematikdjungeln! 

God Jul!
Kram Frida

onsdag 7 december 2016

Vecka 49




När man ska ta reda på hur mycket av något kostar, till exempel ost som i exemplet nedan, då måste man först ta reda på vilket "kilopriset" är. Med det menas hur mycket ett kilogram (kg) kostar utav produkten. Vi fick veta att 0,5 kg kostar 40 kr. Då kostar 1 kg dubbelt så mycket, eftersom 0,5x2=1.

Eller ännu hellre utföra operationen som gör att vi får fram det vi söker: "priset per kg" pris/kg, det betyder att om vi dividerar priset med antal kg kommer vi att få just priset för ett kg (kr/kg). 
40 kr/0,5 kg = (förläng med 10) = 400 kr/5 kg = 80 kr/kg.

När vi vet kilopriset (kr/kg) kan vi räkna ut hur mycket andra bitar av samma ost kostar.

Om man vill veta vad 2 kg kostar så multiplicerar vi 2 kg med priset för ett kg: 2x80=160 kr.

18 kg då? Samma sak där, vi multiplicerar mängden i kg med kg-priset: 18x80= 1440 kr (kanske lite onödigt mycket ost, men ändå...)

Men när vi ska ta reda på hur mycket 0,8 kg av osten kostar kan hjärnan ibland spela oss ett spratt, vi tycker att det ser svårt ut för att det är ett decimaltal med, men det är faktiskt ingen skillnad i princip. Vi gör naturligtvis samma sak!
Multiplicerar mängden i kg med priset för ett kg: 0,8x80 = 8x8 = 64 kr. Bra va?

Då gör vi likadant när vi ska räkna ut vad 0,3 kg kostar: 0,3x80 = 3x8 = 24 kr

Ett annat sätt som fungerar när man ska räkna ut tiondelar eller hundradelar av något är att just dela in dem i de små enheterna först och sedan multiplicera med så många bitar utav delarna man skulle ha. Det skulle kunna se ut så här:
Vad kostar 0,8 kg om kg-priset är 80 kr? 0,8 kg är 8 tiondelar av ett kg. En tiondel av priset får man om man dividerar kg-priset med 10. 80 kr/10= 8 kr per 0,1 kg. Alltså kostar 100 g (1hg) av osten 8 kr. 0,8 kg är 8 tiondelar av ett kg, eller 8 hg. Alltså multiplicerar vi 8 kr med 8 och får 64 kr.

Om vi vill veta vad 20 gram (0,020 kg) av en bit Parmesanost med kg-priset 325 kr kostar så kan vi börja med att dividera 325 kr med 1000 för att få fram priset för 1 gram. 
325/1000 = 0,325 kr. 1 g kostar 0,325 kr.
Multiplicera med 20 för att få veta vad 20-gramsbiten kostar: 0,325x20 = 3,25x2 = 6,50 kr.
Svar: 20 g Parmesan kostar 6,50 kr om priset är 325 kr/kg.

Eller så gör du som vi gjort tidigare: mängden uttryckt i kg x pris/kg:
0,02 x 325 = 0,2 x 32,5 = 2 x 3,25 = 6,50 kr! 






onsdag 30 november 2016

Onsdag 30/11 Frida sjuk

Hej!
Idag är jag hemma för att jag är förkyld och har feber. Då får ni jobba på egen hand med 2.5 och 2.6 i boken.

Det finns filmer som författarna till X-boken har gjort, och jag laddar upp genomgångsfilmerna för varje kapitel här.

Genomgång 2.5 - enheter för vikt

Genomgång 2.6 - enheter för volym

Jag vill att ni tittar på en film, jobbar i boken med två nivåer (nivå 1-2, nivå 2-3 eller nivå 3-4), och det får ni göra på egen hand idag.

Lycka till!
Mvh Frida

onsdag 23 november 2016

torsdag 17 november 2016

Torsdag

Idag räknade vi färdigt 2.2 med två nivåer. Om det ej är klart så är det veckans läxa. På måndag börjar vi med 2.3-2.4 och nu kommer vi även börja öka tempot något, så räknestugan på tisdagar kommer väl till pass!




Med vänlig hälsning, Frida

onsdag 16 november 2016

Multiplikation och division med stora och små tal

I multiplikation med små och/eller stora tal måste man göra motsatta operationer med de olika faktorerna. Om man multiplicerar den ena faktorn med 100 måste man dividera den andra med 100.





Sträva alltid efter att få ett heltal i nämnaren. Utför matematikoperationen som krävs - antingen att multiplicera (förlänga) bråket, eller att dividera (förkorta) bråket så att du får som du vill!



torsdag 27 oktober 2016

Suverän lektion!


Eleverna räknade på i fullt blås hela lektionen efter gårdagens föreläsning/genomgång! 
Underbart!! 

söndag 23 oktober 2016

Start kapitel 2 i veckan som kommer

I förra veckan gjorde eleverna samma fördiagnos som de gjorde första lektionen i augusti. Detta för att jag ville se vad som har förbättrats under de åtta veckor vi arbetat tillsammans. Utan att vi för den delen jobbat med alla moment som diagnosen omfattar. Vill helt enkelt se vad som fastnat utav det vi pratat om under lektioner, eleverna sinsemellan och jag med dem.

Klassens totala medelvärde har ökat från 17,3/30 till 21,3/30 och medianen från 17 till 23p av 30. Median är när man ställer upp alla resultat i storleksordning och tittar på det som är i mitten. Man kan också säga att hälften av gruppen ligger under och hälften över detta värde. Det är, som ni förstår, väldigt kul att rätta när man ser att denna mittenposition flyttats 6 steg uppåt. Och ändå har vi alltså inte jobbat med alla moment på diagnosen ännu. Den testar förförståelsen inför åk 7.

Vissa områden på diagnosen är dock grundläggande räkning med de fyra räknesätten, och jag ser att det finns elever som ännu inte har befäst denna räkning. Dessa elever kommer jag att prata med speciellt och ge läxa som gör att de får träna på det som ännu inte är självklart. Vi måste automatisera räkningen i addition, subtraktion, multiplikation och division för att kunna gå vidare.

Elever som har befäst sin grundläggande matematik kommer få andra läxor som utmanar dem på sin nivå.

Vi har nu inget prov på kapitel 1, utan går raskt in i kapitel två som börjar med multiplikation av både heltal och decimaltal med 10, 100 och 1000. Även division på samma sätt kommer det att jobbas med. Detta är i regel ganska lätt matematik när man kan det, varför jag också lagt till ytterligare länkar i länkraden med just denne typ av övningar. Här vill jag att ni i hemmet ser till att eleverna övar en liten stund, helst varje dag. Det räcker med 10-15 minuter.

Det är min stora övertygelse och förväntan att klassen som sådan kommer att fortsätta framåt och uppåt. Jag bidrar med kunskap och engagemang genom undervisningen, eleverna med sitt fokus och ni föräldrar genom att stötta och hjälpa till så gott ni kan. Stöter ni på patrull så tveka inte att höra av er till mig.

Min ambition är att eleverna i 7d ska tycka att matte är ett av de roligaste ämnena i skolan, och att de ska få känna att de lyckas här.

Med hopp om en trevlig vecka innan lovet,
mvh Frida Bergström



måndag 26 september 2016

Vecka 39

Idag började vi på 5.1. Blandat med bråk och decimaltal. Vi jobbar två nivåer, eller tre om ni blir klara, sedan vidare på 1.6 denna vecka. 
På onsdag är jag med elever i Auschwitz, och torsdag är ledigt.
Lycka till!






torsdag 22 september 2016

Ville bara säga...

...att ni är en alldeles fantastisk klass!

Idag var det hakan i bröstet och fullt räkneös, efter onsdagens halvklasser där vi pratade/diskuterade mycket. Alla elever hittade sitt sätt att få fokus, de flesta i par eller trios och några för sig själva, och det räknades så att pennorna glödde - hela passet! Berit fanns också med och tog sig an en trio, som likt övriga klassen jobbade på bra!

Helt underbart, ett riktigt Halleluja moment på jobbet!

Läxan är nu inte så stor, eftersom de allra flesta bara har något eller några uppgifter kvar på sina arbetsivåer (1-2, 2-3 eller 3-4) i boken. Ni gör klart nivåerna till nästa gång, så börjar vi på 1.5 nästa vecka.

Ha en trevlig helg, i morgon är det idrottsdag.
/Frida

torsdag 15 september 2016

Klart med 1.3 om inte så gör man det hemma

Vi räknade först på multiplikationsövningarna på bloggens länk och sedan klart två nivåer på 1.3.
Om man inte är färdig får dessa uppgifter räknas på läxhjälp (tisdagar 14-15 i skolan) eller hemma, eller håltimme om det finns tid. 
Jag fortsätter med decimaltal nästa vecka nämligen, på 1.4.

Några tal gick vi igenom på tavlan. 

Vi jobbade bra idag! 

onsdag 14 september 2016

Bråk och multiplikationsträning

Idag fick eleverna öva sig på länken i bloggen (till elevspel.se) på olika nivåer, men sedan skulle alla göra nivå 16 som är tabeller 1-10. Det gick jättebra i båda grupperna!

Vi gjorde sedan en uppgift tillsammans, i ena gruppen, 

... Och diskuterade bråk med hjälpas byrålådor och byråer att fylla.

Läxan denna vecka är att bli klar med två nivåer på kap 1.3. Vi har morgondagens lektion att jobba på också. 
Mvh Frida


fredag 9 september 2016

Första inlägget

Hej och välkomna! Här kommer första (stora...) inlägget om vad vi gjort på matematiklektionerna. Vi har startat med ett grundläggande kapitel om Tal och räkning, kapitel 1 i X-boken.
 
Parallellt med detta så jobbar vi även med geometriska former utomhus när vi har halvklass, så här kommer lite bilder från både halvklasslektioner och helklasspass.
 
 



 
Ena gruppen mätte omkrets på en utav träd/buskplanteringarna ute på skolgården, och då adderar man alla sidors längd och får fram en summa. Om det är en kvadrat tar man den ena sidan och multiplicerar med 4.
 
För att räkna ut area tar man, som i alla fyrhörningar, basen multiplicerat med höjden (b * h). I kvadratens fall är dessa sidor lika långa.
 


Olika typer av trianglar har olika egenskaper och små hemligheter. Det enda som man säkert kan veta om alla trianglar är att alla vinklar tillsammans (vinkelsumman) alltid är 180*. Här får * betyda den lilla cirkel som vi benämner som "grader".

Att en triangels alla vinklar tillsammans kan man bevisa genom att göra så här! Man river helt enkelt av spetsarna och lägger dem intill varandra. Då bildas en halvcirkel, som ju är hälften av ett helt varv, dvs 180 grader. Ett helt varv är som bekant 360 grader.
När man åker snowboard och gör en "sju-tjugo" så snurrar man faktiskt 2 hela varv! Hur mycket snurr bil en "fem-fyrtio"?
Detta är uträkningar till tal vi gjort tillsammans i boken.
 





Hoppas att ni tittar in här ofta, då kommer ni att ha stor hjälp om någon är sjuk, samt att ni föräldrar får insyn i vad vi jobbar med och kanske kan bistå era barn om de räknar något hemma.
Ha en trevlig helg!
Med vänlig hälsning Frida Bergström, undervisande lärare i matematik (och biologi, men den bloggen hittar ni här: www.biologifrida7.blogspot.se )